Получавам наистина много писма с въпроси от най-различно естество, но има някои които се повтарят и повтарят. Затова реших да ги публикувам в една статия за да може да се ориентират по-добре новите читатели на блога.

Ето и най-често задаваните въпроси във връзка със здравословното хранене и по-специално суровоядството:

1.Как да си набавя необходимите белтъчини и въглехидрати?

По принцип препоръчителните нужди от протеини са силно преувеличени, защото при готвене на животински храни, белтъчините се унищожават на 50 %. Освен това ние се нуждаем от незаменими аминокиселини, които се намират в изобилие в суровата растителна храна, а не конкретно от белтъчини. Пълноценни източници са зеленолистните, суровите ядки /бадем, орехи/, суровите семена /слънчогледово, конопено и чия/, авокадото, кълновете и пониците, киноата и елдата, водораслите /спирулина, нори/, пчелен прашец.

Чудесен източник на въглехидрати са всички сурови плодове!

2.Как да си набавя витамин В 12?

Аз вярвам, че не е толкова важно колко витамин В 12 приемаме, а дали се усвоява от организма, тоест ако чревната ни флора е в баланс, то тогава тя сама си синтезира необходимия витамин. Затова наблягам на пробиотичните храни /ферментирали зеленчуци/ и гледам да присъстват редовно в менюто ми.

3.Как да се справя с нитратите в плодовете и зеленчуците?

Не знам защо, но аз не се притеснявам толкова за нитратите и си мисля, че е просто оправдание за хората, които не желаят да си променят хранителните навици. Много по-лошо е да се продължава на хранене с изобилие от животински продукти, пакетирани и консервирани храни с много консерванти, оцветители и стабилизатори. Иначе има много начини като предпочитаме органична продукция или пазарим от частни производители и кооперативи. Освен това е добра идея да научите кои са мръсната дузина  и чистите 15, както и 2 начина за отстраняване на пестицидите и бактериите!

4.От плодовете пълнее ли се?

Този въпрос винаги ми се е струвал супер странен, но истината е че хората просто не знаят как да консумират плодове. Ако беше вярно, че се пълнее от плодове и че са вредни, аз щях да съм най-дебелия и болен човек, който пропагандира консумацията на сурови плодове и зеленчуци. За да извлечете най-голяма полза от тях, трябва да ги консумирате винаги на празен стомах и НИКОГА за десерт, дори и след салата! И моля ви не ги слагайте в разни тестени захарни печива за да убиете всичко полезно в тях! А ако имате проблеми с кръвната захар, най-добре е да ги съчетаете със зеленолистни под формата на зелен шейк.

5.Нужно ли е винаги да накисвам ядките и семената?

Да, препоръчително е, но ако понякога пропуснете не  е фатално! Чрез накисването се отстраняват инхибиторите, които затрудняват храносмилането и усвояването на полезните микроелементи. Ето и една подробна статия по въпроса!

6.Какво представлява хранителната мая?

Хранителната мая е 100% веган храна с ядков вкус, направена основно от неактивна мая без изкуствени добавки и консерванти. Маята е един от най-богатите източници на витамини от В групата. Тя също така е добър източник на протеини и минералите калий, магнезий, цинк, хром, селен и фосфор. Продава се под формата на жълти люспички в кутии в здравословните магазини.

7.Как да си набавя калций и желязо?

От малки са ни учили да вярваме, че най-добрите източници на калций са млечните продукти, а на желязо – месото и месните продукти. Е, това не е така, но аз няма да се впускам да ви обяснявам колко са вредни животинските продукти в магазинната мрежа. И все пак е добра идея да се откажете поне от млякото.

Вече има много научни изследвания, които са открили, че най-добрите източници на минерали са зеленолистните, кълновете и пониците, водораслите, ферментиралите зеленчуци и накиснатите ядки и семена.

Най-добрите веган източници на калций са сусама/тахана/, конопеното семе и чиа семената, бадемите, броколите, зелето, дулсе, смокините, сините сливи. Сурови разбира се!

Най-добрите веган източници на желязо са спанака, копривата, магданоза, червеното цвекло,  броколито, слънчогледовото  и тиквеното семе, сусама /тахана/, сушените на слънце домати, черешите, кайсиите, сините сливи, стафидите и водораслите. Отново сурови разбира се!

Освен това е важно да се знае, че за да се абсорбира желязото от зеленолистните трябва да се приемат в комбинация с богат източник на витамин С като лимона например!

8.Какви уреди са ми необходими за да правя сокове, шейкове, дипове, сурови супи  и сурови десерти?

Най-важния и необходим уред в суровоядството е блендера. С негова помощ може да се направят ядково мляко, шейкове и сурови супи тоест по-редки по консистенция смеси. Сок може да си направите със сокоизтисквачка. Ето една подробна статия по въпроса!

Дипове, смеси за крекери както и сурови десерти тоест по-гъсти по консистенция смеси могат да се направят с помощта на кухненски робот. На пазара се прадлагат и комбинирани уреди – кухненски робот с блендер и цитруспреса, които са много удобни  и не заемат много място.

9.Как да се храня със сурова храна през зимата и няма ли да ми е непрекъснато студено?

Не е задължително да сте на пълно суровоядство през зимата, но не е и невъзможно! Има начини, които съм описала подробно в тази статия!

10.Какво ти е мнението за високовъглехидратното  и нискомазнинно суровоядство на Д-р Греъм 80/10/10?

Този режим е сравнително популярен сред суровоядците. Сигурно работи за много хора, но моето мнение е че се консумират твърде много плодове и твърде малко мазнини. Другата крайност, която често срещам е консумация на почти никакви плодове и твърде много мазнини или т.н гурме суровоядство /тоест аз така го наричам :) /. Аз мисля, че моята истина е някъде по средата. Наистина през деня предпочитам да хапвам плодове /особено лятото/, зимата включвам и някой шейк или нещо друго, а вечерта хапвам салата или някой суров специалитет. Но не консумирам чак такива големи количества плодове, каквито се препоръчват при 80/10/10, а освен това мазнините са ми малко повече, но не и прекалено много. Освен това обичам да си подправям храната с хималайска сол, чесън, лук и други билки. Така че, аз за себе си съм решила да се уча от всеки, но да не следвам никой!