Три вида калкулатори за здравословно хранене, който изчислява, необходимото количество протеини, мазнини и въглехидрати, които човек трябва да приема ежедневно. По този начин, като съвкупност от всички тези хранителни вещества, всеки човек може да изчисли за себе, си по колко калории поема на ден, според тези калкулатори за здравословно хранене.

Формулата за изчисление на калориите е като се умножи собственото тегло по 30. Така например, човек с тегло от 80 килограма, трябва да поема по 2400 калории на ден. И в зависимост от тези калкулатори, набирането на тези калории, за здравословен начин на живот трябва да става, чрез поемането на определено количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Формула за изчисляване на калориите, при протеини, мазнини и въглехидрати:

100 грама протеини = 400 калории.

100 грама мазнини = 900 калории.

100 грама въглехидрати = 400 калории.

 

Видове калкулатори:

Пресмятане на необходимото количество протеини, които човек трябва да поема на ден за здравословно хранене.

Това, което трябва да се въведе, за изчисление на необходимото количество протеини на ден за този калкулатор, е тегло (в паунди), височина (в инчове), възраст, пол. Необходимо е и в поле „Activity Level“ да се посочи и тренировката, която човек извършва на седмица и колко често тренира. За целта се избира нужните стойности от падащото меню.

1 килограм = 2,2046 паунда

1 сантиметър = 0,3937 инча

 

Пересмятане на необходимото количество мазнини, които човек трябва да поема на ден за здравословно хранене.

Първо от този калкулатор от полето „Units“, се избира „Metric“, за да може стойностите на калкулатора да се въвеждат в български мерни единици.

Това, което трябва да се въведе, за изчисление на необходимото количество мазнини на ден за този калкулатор, е тегло, височина, възраст, пол. Необходимо е и в поле „Activity Level“ да се посочи и тренировката, която човек извършва на седмица и колко често тренира. За целта се избира нужните стойности от падащото меню.

 

Пресмятане на необходимото количество въглехидрати, които човек трябва да поема на ден за здравословно хранене.

Това, което трябва да се въведе, за изчисление на необходимото количество въглехидрати на ден за този калкулатор, е тегло (в паунди), височина (в инчове), възраст, пол. Необходимо е и в поле „Activity Level“ да се посочи и тренировката, която човек извършва на седмица и колко често тренира. За целта се избира нужните стойности от падащото меню.

1 килограм = 2,2046 паунда

1 сантиметър = 0,3937 инча