imagesПървият ден на 10-дневното сурово пролетно предизвикателство е към края си, но преди да споделя какво консумирах, бих искала да споделя някои размисли за моето отношение към храната в нашата чиния или т.н. secondary food(второстепенна храна). Primary food(първостепенната храна) са  отношенията със семейство и приятели, упражненията, работата, която обичаме и духовната практика. Това е основната концепция, на която се гради обучението ми за Health coach към Institute for Intergrative nutrition в Ню Йорк.

Като цяло гледам вече да не се фиксирам толкова много в храната, да не мисля какво и кога да накисна, изцедя, покълна, блендирам, изсуша  и т.н. Не искам храната да управлява живота ми, тя е просто гориво за моите клетки и е secondary food. Когато си осъзнал кое е правилното за твоя организъм, ти просто отиваш да си купиш храната, която ти трябва и я ядеш. Нямаш нужда да убеждаваш друг кое е правилно за него и какво трябва да яде, да съдиш и критикуваш, да показваш снимки на убити и измъчвани животни и да демонстрираш колко си над месоядните или пък месоядните да те убеждават колко много ще си навредиш като не ядеш животински продукти. Когато знаеш кое е най-доброто за теб ти нямаш нужда да водиш разни реални и виртулни борби и спорове за и против и просто правиш това, което смяташ за правилно и точка. Това е моята философия. Затова реших да споделя менютата си и да ви докажа, че дори без кухня и кухненски уреди може да се храните здравословно, да не прекарвате цялото си време в планиране на менюта и в готвене и да се чувствате добре и в хармония!

И сега по същество! От доста време усещам, че нямам нужда от закуска и никой не може да ме убеди в обратното, но всеки е индивидуален и трябва да се ръководи по неговите нужди. От повече от 15 години на закуска консумирах само плодове и това ми стигаше като първо хранене, но през последните 8-9 месеца преместих плодовото хранене към 11-12 часа или т.н brunch (брънч) – времето между закуска и обяд. Сутрин пия топли напитки и от две седмици започнах детокс с глина, който съчетавам със суровоядство. Затова  около 9-10 часа приемам глинено мляко (очаквайте статия за глината скоро). Към обяд хапнах 1 банан и отидох на фитнес. След тренировка изядох 1 кг мандарини, а след още един час един суров бар ( купен). Следобяд приех 3 таблетки ечемична трева на таблетки. За вечеря (към 17 часа) изядох една голяма салата от рукола, краставица, чери домати, настърган морков, червена пиперка, царевица, авокадо и лимон. Просто обожавам да създавам красиви салати. За мен това е изкуство! :-)  След около два часа – хапнах около 70 грама суров шамфъстък.

А вие какво консумирахте днес, скъпи читатели!

IMG_20150313_164406